De 3 meest gestelde vragen over de inkomstenbelasting

De 3 meest gestelde vragen over de inkomstenbelasting

aangifte inkomstenbelasting 3 vragen

Inkomstenbelasting: antwoorden op 3 vragen die u wakker houden

Ondernemers en particulieren maken zich in Nederland op voor de aangifte van de inkomstenbelasting over 2019. Sinds 1 maart staan de poorten van de Belastingdienst weer open voor de mensen die aangifte moeten of willen doen. Vooral ZZP’ers met een wisselend inkomen hebben moeite met de inkomstenbelasting dit jaar, zo meldt ZZP Nederland. Om u verder te helpen met het correct doen van de aangifte, heeft Van der Plas & Onderwater de drie meest gestelde vragen over de aangifte voor inkomstenbelasting onder elkaar gezet.

1. Moeten alleen mensen aangifte doen die een brief ontvangen hebben?

Nee, dat is niet het geval. Iedereen die een brief ontvangen heeft, moet in ieder geval aangifte doen. Zij voldoen aan de criteria volgens de gegevens die de Belastingdienst heeft. Maar dat betekent niet dat iedereen die aangifte kan doen ook daadwerkelijk een brief ontvangt.

Heeft u geen brief ontvangen, maar heeft u wel aftrekposten die u op kunt voeren, zoals:

  • Hypotheekrente;
  • Giften;
  • Kosten voor studie;
  • Zorgkosten;
  • Reiskosten;
  • Het middelen van vermogen of inkomen.

In dat geval is de kans groot dat u géén brief ontvangen heeft, maar juist wél aangifte moet doen. U krijgt in de meeste gevallen namelijk belasting terug. Heeft u wel een brief ontvangen én heeft u deze aftrekposten? Dan is het voorgedrukte formulier van de Belastingdienst nog niet het halve werk. Het is dan verstandig om een expert voor de inkomstenbelasting in te schakelen om het maximale bedrag terug te krijgen.

2. Wanneer moet de aangifte nou precies ingestuurd zijn?

Iedereen die een brief ontvangen heeft, moet aangifte gedaan hebben voor 1 mei. Heeft geen brief ontvangen, maar moet u wel aangifte doen? Dan heeft u tot 14 juli. Het is echter verstandig om dit zo snel mogelijk te doen in verband met de rente die gerekend wordt.

U kunt ervoor kiezen om uitstel aan te vragen door de Belastingdienst te bellen op 0800-0543. Uitstel wordt bijna altijd verleend aan particulieren, tenzij de deadline al verstreken is of er te vaak onjuist aangifte gedaan is.

3. Hoe zit het met de boetes bij te laat insturen van de aangifte inkomstenbelasting?

Te laat insturen zonder uitstel is een dure fout. Het is echter niet ‘plotseling’ iets dat op uw bord valt. De fiscus verstuurt doorgaans twee herinneringen voordat u een boete krijgt voor het te laat insturen van de aangifte van inkomstenbelasting.

Die boetes zijn hoog. De eerste en tweede keer krijgt u een boete van € 369. Gaat u vervolgens alsnog de fout in? Dan krijgt u een blauwe envelop met betaalaanmaning van maar liefst € 5278.

Ondernemer of particulier met diverse aftrekposten?

De aangifte inkomstenbelasting is geen rocket science. Het voorgedrukte formulier van de Belastingdienst is voor de meeste mensen al het meeste werk. Maar wanneer u ondernemer, ZZP’er of particulier met diverse aftrekposten bent, dan loont het om een administratiekantoor in te schakelen. Zo weet u zeker dat u correct aangifte doet en zo min mogelijk betaalt – of zelfs geld terugkrijgt van de fiscus!