5 fiscale regels waar u niet omheen kunt

5 fiscale regels waar u niet omheen kunt

fiscale-regels

Deze 5 fiscale regels zijn onvermijdelijk

Wanneer u een bedrijf heeft, bent u baas in eigen huis. Alhoewel, deels. Er zijn namelijk verschillende regels die u na moet leven. Daar wordt actief op gecontroleerd. Verzaakt u, dan kan dit resulteren in hoge boetes. Om u op weg te helpen, hebben we een overzicht gemaakt met 5 fiscale regels waar u echt niet omheen kunt.

U moet zelf uw belastingaangifte regelen en betalen

Als medewerker wordt het meeste qua belastingen geregeld door de werkgever. Als werkgever moet u zelf de belastingaangifte doen. Hierbij zijn verschillende soorten belastingen, die allemaal verplicht zijn. In dit geval hebben we het over de inkomstenbelastingen. Let u erop dat u verschillende vrijstellingen en heffingskortingen kan hebben om het bedrag te verlagen dat u moet betalen?

Regels rond de btw

U krijgt de btw terug over diensten en producten die zakelijk aangeschaft zijn. De btw over de producten en diensten die u verkocht heeft, moet u betalen. In de btw-aangifte wordt het verschil periodiek berekend. Het verschil moet u betalen of krijgt u terug, afhankelijk van het plus- of minusteken onderaan de streep. De btw-aangiftes moeten op tijd ingediend en betaald worden. Doet u dit niet, dan kan een boete volgen.

Administratie moet actueel zijn

In de fiscale regels staat dat de administratie actueel moet zijn. Grote achterstanden kunnen resulteren in boetes. Overigens is het per definitie verstandig om bij te zijn met de boekhouding. Dat geeft u het beste inzicht in de gezondheid van uw onderneming en maakt besluiten nemen aanzienlijk makkelijker.

Fiscale regels: controle door de Belastingdienst

Sinds 1 januari zijn de regels verscherpt en controleert de Belastingdienst meer. Dit begint bij een bezoek aan uw bedrijf en kan uitmonden in een boekenonderzoek. De Belastingdienst kiest voor handhaven in 2 gevallen:

  • U wordt als kwaadwillend aangemerkt
  • U volgt de aanwijzingen van de Belastingdienst niet op

Meer informatie over controle door de Belastingdienst en de regels waaraan u moet voldoen, vindt u op de website van de Belastingdienst.

U moet – ook als zzp´er – meerdere opdrachtgevers hebben

In de fiscale regels staan ook eisen aan het ondernemerschap. Werkt u als zzp´er of heeft u gewoon een klein bedrijfje als hobby? Dat mag, maar dan moet u wel meer dan één opdrachtgever hebben (vaak wordt drie als standaard gehanteerd). Heeft u slechts één klant op jaarbasis, dan bent u volgens de regels géén ondernemer. Overigens moet uw bedrijf zich ook presenteren als een zelfstandig bedrijf. Is dat niet het geval, dan mag u zich ook geen ondernemer noemen.

Wilt u hulp in het doolhof aan fiscale regels? Bel dan naar 031 71 401 29 16 zodat we u direct persoonlijk kunnen helpen met antwoord op uw vragen.