Crediteurenadministratie

Crediteurenadministratie als basis van uw onderneming

Als ondernemer krijgt u te maken met crediteurenadministratie zodra u een bestelling of order plaatst. De debiteuren- en crediteurenadministratie is een ontzettend belangrijk onderdeel van uw boekhouding. Concreet laten deze twee elementen zien hoeveel er nog binnen moet komen en hoeveel er nog betaald moet worden. Extra aandacht voor deze onderdelen is dus wenselijk. Zeker wanneer u financieel gezien een gezonde onderneming wilt hebben.

Wat is crediteurenadministratie eigenlijk?

Crediteurenadministratie is het volledige traject van het ontvangen van een factuur tot de daadwerkelijke betaling. Dit betekent:

  • Het ontvangen van de factuur;
  • Het correct inboeken van de factuur (denk aan btw en de juiste groep);
  • Het betalen van de factuur;
  • Het verwerken van de betaling in de boekhouding.

Daarmee is de crediteurenadministratie de lijnrechte tegenhanger van de debiteurenadministratie, waar het gaat om de verstuurde facturen naar uw afnemers.

Waarom is dit onderdeel van de boekhouding zo belangrijk?

U wilt dat uw leveranciers op tijd betaald worden. Enerzijds omdat u geen betalingsherinneringen binnen wilt krijgen met verhoogde kosten, anderzijds omdat u komende leveringen zeker wilt stellen. Daarnaast heeft het ook te maken met uw reputatie. U wilt niet bekend komen te staan als ondernemer die facturen na de uiterste betaaldatum betaalt.

Tegelijkertijd is het voor elke ondernemer van groot belang om te weten hoe het met de onderneming gesteld is. Dit is alleen mogelijk wanneer de debiteuren- en crediteurenadministratie op orde is. Alleen dan weet u immers hoeveel geld er nog binnen moet komen en welke rekeningen nog betaald moeten worden.

Tot slot wilt u niet te veel betalen aan de Belastingdienst. Betaalde btw op ingeboekte facturen wordt afgetrokken op het btw-rapport, zodat u minder btw afdraagt. Dat gaat uiteraard alleen op wanneer de facturen op de juiste manier ingeboekt zijn.

Meer overzicht door correcte administratie

Als ondernemer heeft u meer te doen dan het inboeken en opvolgen van ontvangen facturen. U wilt ondernemen. Wilt u de crediteurenadministratie uitbesteden, kies dan voor de professionals. Vanuit ons administratiekantoor in Katwijk bieden we landelijke dekking en helpen we uw bedrijf naar het volgende niveau.