De aangepaste regels van de overheid, hoe past u dit toe?

De aangepaste regels van de overheid, hoe past u dit toe?

nieuwe regels

Nieuwe regels; en nu?

Het is u vast niet ontgaan dat de regelgeving in 2020 aangepast is. Er zijn veel veranderingen op het gebied van aftrekposten, belastingen en ook bij de administratie zien we aangepaste regels van de overheid. Het basisidee is simpel: de overheid wil het verschil tussen de werkende mensen en ondernemers verkleinen. Het gevolg is dat uw aftrekposten als ondernemer versoberd worden. Tegelijkertijd wordt de zelfstandigenaftrek op de schop genomen, en wordt de KOR aangepast; bij een omzet van € 20.000 per jaar (exclusief btw) bent u niet langer btw-plichtig. Maar dat betekent ook dat u de betaalde btw niet meer af mag trekken.

Veel veranderingen binnen korte tijd

Voor zzp’ers verandert er aardig wat, zeker bij de kleinere ondernemingen. De KOR (kleineondernemersregeling) wordt namelijk aanzienlijk vereenvoudigd. Heeft u een bedrijf met een omzet van géén € 20.000 per jaar, dan bepaalt u in 2020 zelf of u wel of geen btw verrekent. Het is verstandig om hier even goed voor te gaan zitten, want zowel uitgaande als ingaande btw komen te vervallen. Dit kan een verliespost betekenen wanneer u meer btw-belaste uitgaven wilt doen dan dat er btw binnenkomt.

Ook worden de tarieven voor de inkomstenbelasting gewijzigd. De meeste mensen moeten er in theorie op vooruitgaan, maar dit is uiteraard afhankelijk van het inkomen dat je verdient. En, zoals u ongetwijfeld al gemerkt heeft, zijn de btw-nummers veranderd. Vergeet niet dit in het boekhoudprogramma aan te passen, anders is uw rapportage namelijk niet correct.

Hoe past u al deze nieuwe regels toe?

De kans is groot dat u zich al verdiept heeft in de nieuwe regels en deze toepast in uw administratie. Wij merken echter dat er veel ondernemers zijn die onzeker zijn over de aanpassingen en de gevolgen hiervan. Gaat u erop vooruit of achteruit? En welke stappen kunt u het beste zetten om te profiteren van de nieuwe regels?

Het is verstandig om nu alvast te kijken naar de mogelijkheden die er zijn en de regels die van toepassing zijn voor uw onderneming. Op die manier weet u zeker dat u de juiste regels toepast en niet achteraf de boeken in moet om mutaties door te voeren.

Weet u niet zeker welke nieuwe regels gelden voor uw onderneming of wilt u advies over wat de nieuwe regels voor uw onderneming betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag met het toepassen van de juiste regels en adviseren over de stappen die u het beste kunt zetten om ondanks de nieuwe regels gewoon optimaal te kunnen ondernemen.