Feiten en fabels over creatief boekhouden

Feiten en fabels over creatief boekhouden

creatief boekhouden

Creatief boekhouden; hoe zit dat precies?

Creatief boekhouden klinkt wellicht als iets illegaals in uw oren. Geheel onterecht is dit niet, sjoemelen met gegevens en cijfers om zo minder belasting te betalen valt vaker buiten de wettelijke beperkingen dan erbinnen. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om creatief boekhouden toe te passen, waarbij u zich wél aan de regelgeving houdt en tegelijkertijd minder hoeft te betalen. Hoe zit dat nou precies?

Privékosten of toch zakelijke kosten?

Sommige privékosten, zoals een internetaansluiting of een computer, kunnen zakelijk opgevoerd worden wanneer deze ook door het bedrijf gebruikt worden. Vooral zzp’ers laten veel mogelijkheden liggen bij het opvoeren van aftrekposten. Wordt iets meer door het bedrijf gebruikt dan door u persoonlijk? Dan is de kans groot dat u dit als aftrekpost op kunt voeren, waardoor u minder belasting betaalt.

Slimmer factureren bij creatief boekhouden

Betaal je btw per kwartaal en heb je op dit moment even iets minder te besteden? Dan kun je het te betalen bedrag verleggen door niet vlak voor het einde van het kwartaal te facturen, maar aan het begin van het volgende kwartaal. Let wel op, want de rekening komt alsnog, alleen dan drie maanden later zodat u wat meer tijd heeft om alles op de rit te krijgen.

Zit u juist met een bedrijf dat veel winst gemaakt heeft en vreest u voor de winstbelasting? Dan is het maken van extra kosten aan het einde van het jaar een goede optie. Door kosten te maken, drukt u de winst en heeft u alvast de bestedingen gedaan voor het begin van het nieuwe jaar. Ook zorgt dit ervoor dat u meer btw terugkrijgt. Hiervoor moet uiteraard wel vermogen aanwezig zijn, anders is investeren aan het einde van het jaar een lastige klus.

Winst nivelleren

Heeft u een erg goed jaar gedraaid, maar is dit incidenteel of waren andere jaren veel matiger? Vraag dan een middelingsregeling aan. De jaren worden dan met elkaar verrekend, waardoor u opnieuw minder hoeft te betalen.

Pas wel op

Creatief boekhouden levert mogelijkheden op. Maar het is niet de bedoeling dat er te creatief omgesprongen wordt met de boekhouding. Op het moment dat u kosten of inkomsten inboekt die nooit plaats hebben gevonden, dan overtreedt u de regels en dit levert grote problemen op wanneer de Belastingdienst uw administratie in wil zien.

Wilt u weten wat creatief boekhouden voor uw onderneming kan betekenen? Of wilt u eens aan tafel zitten met een boekhoudexpert die u meer kan vertellen over het drukken van de belastingen, zodat er wat meer mogelijkheden zijn binnen uw onderneming? Neem dan eens contact met ons op.