De financiën; het hart van de onderneming

De financiën; het hart van de onderneming

financien

Financiën vormen de kern van uw onderneming, maar wat betekent dit?

Financiën vormen een enorme rol van betekenis binnen uw onderneming. Als ondernemer kunt u elke euro immers ook maar een keer uitgeven. Binnen een bedrijf is het echter net even iets lastiger om te zien hoeveel euro’s er nou eigenlijk te besteden zijn. Er zijn meer geldstromen, vaak met een grotere omvang en er zijn vaak veel ‘potjes’ die gebruikt worden binnen de budgettering. Wat betekent dit voor de financiën binnen uw business en wat is belangrijk hierbij?

Het overzicht over de financiën is van enorm belang

Op het moment dat u op de rekening van uw bedrijf kijkt, ziet u de huidige stand qua financiën. Alleen zegt dit niets over de feitelijke situatie binnen uw onderneming. U moet de debiteuren en crediteuren meenemen in dit beeld om een totaalplaatje over de financiën te krijgen. Daarbij moet een kanttekening gemaakt worden. De rekening die u heeft liggen, moeten op tijd betaald worden. Maar u heeft geen enkele garantie dat uw facturen ook op tijd betaald zullen worden.

Vandaar dat het overzicht van groot belang is. Alleen met een goede debiteuren- en crediteurenbeleid heeft u het juiste overzicht. Een actuele boekhouding is daarbij onmisbaar, omdat de stand van zaken natuurlijk wel bijgewerkt moet zijn op het moment dat u kijkt.

Maar het gaat nog veel verder wanneer het gaat om financiën

Heeft u een groter bedrijf of bent u een starter? Dan is de kans aardig groot dat er (veel) vreemd vermogen binnen uw onderneming aanwezig is. Dat is geen schande, het is eerder normaal dan afwijkend. Hier moet echter wel rekening mee gehouden worden wanneer er gekeken wordt naar de financiële situatie. Enerzijds omdat u afhankelijk bent van andere partijen (of wellicht uw eigen spaargeld), anderzijds omdat het met veel vreemd geld moeilijker is om extra vreemd vermogen aan te trekken.

Concreet: een financier of bank is minder happig op het verstrekken van geld wanneer er al veel vreemd vermogen op de balans staat. Goed om hier een strakke focus op te houden dus.

Hoe houd ik het optimale overzicht?

Voor het optimale overzicht over de financiën heeft u twee dingen nodig. Een goed boekhoudprogramma en genoeg tijd om mutaties door te voeren in de boekhouding. Zo heeft u altijd het overzicht binnen de financiën, die het hart van uw business vormen. Heeft u niet genoeg tijd om de administratie bij te werken of heeft u hulp nodig bij het herwinnen van het overzicht? Neem dan eens contact met ons op zodat we u een voorstel op maat kunnen doen.