Hoe herkent u een goede belastingadviseur?

Hoe herkent u een goede belastingadviseur?

een goede belastingadviseur vinden

Een goede belastingadviseur vindt u binnen 3 minuten!

Een goede belastingadviseur herkent u aan glimmende schoenen, een donkerblauw 3-delig kostuum en uiteraard een koffertje met cijferslot. Of toch niet? Was het maar zo makkelijk om een goede belastingadviseur te vinden, zodat de malafide lieden niet meer aan het werk komen.

Omdat het vinden van een goede adviseur voor de belastingen wél van enorm belang is, is het wenselijk om hier wat meer aandacht aan te schenken. Waar vindt u dé expert die ervoor zorgt dat u geen euro te veel betaalt aan de blauwe enveloppen?

Allereerst: het grote probleem

Misschien denkt u dat de titel ‘Belastingadviseur’ iets zegt over de capaciteiten van iemand. Helaas is dat niet het geval. Letterlijk iedereen kan zich namelijk een belastingadviseur noemen. Er zijn geen diploma’s of certificaten nodig. En dat resulteert in jaarlijks talloze aangiftes die met fouten teruggestuurd worden door de Belastingdienst. Hoe voorkomt u dat u een verkeerde ‘adviseur’ in de arm neemt?

Er zijn een aantal dingen waar u aandacht aan kunt besteden:

  • Kent de belastingadviseur de fiscale regels?
  • Kan deze persoon uw vragen direct beantwoorden?
  • Verdiept de adviseur zich in uw persoonlijke situatie?
  • Wil de adviseur naast alle papieren ook graag een gesprek met u?
  • Kunt u de aangiftes zelf controleren voordat deze verzonden worden?

Deze checklist met 5 punten zorgt ervoor dat veel slechte adviseurs door de mand vallen. In de meeste gevallen gaan zij namelijk niet met u in gesprek, waardoor zij aftrekposten laten liggen. Adviseurs die de antwoorden op al uw vragen op moeten zoeken, zijn niet of nauwelijks op de hoogte van de fiscale regels. En mag u de aangifte niet zelf controleren voordat deze ingestuurd wordt, dan is de kans groot dat er fouten in de aangifte staan.

Wat maakt een belastingexpert nou een goede belastingadviseur?

Allereerst is een echte belastingadviseur allround. De betere adviseurs kunnen advies leveren aan zzp’ers, grote of kleine bedrijven en particulieren. Daarnaast rekent een goede belastingadviseur tegenwoordig geen uurtarief meer, omdat het ‘uurtje-factuurtje’ alleen maar zorgt voor vervelende verrassingen voor de meeste consumenten. Aantrekkelijke tarieven voor belastingadviseurs is het motto.

Daarnaast zijn er een aantal eigenschappen/factoren die zwaar meewegen bij het vinden van een goede belastingadviseur:

  • Deze persoon moet een prettige gesprekspartner zijn
  • De belastingadviseur moet tijd voor u kunnen maken, zonder op de klok te kijken
  • Stiptheid en een goede organisatie zijn belangrijk
  • Een belastingadviseur die onderdeel uitmaakt van een bedrijf is vaak een betere keuze omdat er altijd meer mensen zijn die vragen kunnen beantwoorden

Bent u op zoek naar een goede belastingadviseur voor uw onderneming of uw persoonlijke situatie? Neem dan eens contact op met Van der Plas & Onderwater. U kunt altijd bij ons langskomen in Katwijk. Woont u niet in de buurt, dan komen we uiteraard  graag naar u toe voor al uw belastingadvies en antwoorden op fiscale vragen.