Jaarafsluit nu alvast voorbereiden of nog even wachten?

Jaarafsluit nu alvast voorbereiden of nog even wachten?

jaarafsluit

De jaarafsluit is in zicht; paniek of juist niet?

Het einde van het jaar nadert en daarmee ook de jaarafsluit. Dat is ieder jaar een punt van paniek voor veel ondernemers. De balansrekening moet opgemaakt worden, net als de balansrapporten, om vervolgens alles op te kunnen sturen. Daar gaat veel tijd inzitten op een moment dat u eigenlijk weinig tijd heeft. Het begin van het nieuwe jaar is immers het moment om te plannen en budgetten op te stellen. Kunt u nu al beginnen met de jaarafsluit zodat u begin 2021 meer tijd heeft voor wat wél belangrijk is voor uw onderneming?

Op tijd beginnen met de jaarafsluit

De echte jaarafsluit kunt u niet voortijdig doen. Dit is namelijk het moment waarop u daadwerkelijk de boeken sluit en er een streep onder zet. Dat kan pas wanneer het jaar voorbij is. U kunt echter nu al beginnen met de voorbereidingen, zodat het straks aanzienlijk minder werk is.

Begin bijvoorbeeld met het kijken naar de verkoopfacturen. Zijn ze allemaal ingevoerd en verwerkt? Hetzelfde geldt voor de inkoopfacturen, waarbij de verwerkdatum belangrijk is; ze moeten namelijk wel in het goede jaar geboekt worden.

Het allerbelangrijkste is ervoor zorgen dat de saldi kloppen voor de bankrekening en de kassa (indien u met kontanten werkt). Dit kunt u pas doen aan het einde van het jaar. U kunt wel nu alvast kijken of er opmerkelijke afwijkingen zijn, zodat u een eventueel verkeerd geboekte transactie aan kunt passen.

Wat kunt u verder nu al doen?

Het is belangrijk om nu alvast contact op te nemen met uw boekhouder. Welke gegevens moet u aanleveren, welke data gelden voor u en wanneer moet de boekhouder de cijfers hebben? Op die manier kunt u makkelijker een planning maken en weet u hoeveel tijd u heeft. Ook heeft uw boekhouder nu meer tijd om te antwoorden op vragen; in januari en februari zijn de meeste boekhoudkantoren druk omdat iedereen tegelijkertijd contact opneemt.

Wat u nu ook alvast kunt doen, is alle openstaande posten bekijken bij uw debiteuren en crediteuren. Grote kans dat u het een en ander al af kunt boeken, omdat de betaling gewoon nog niet verwerkt zijn bijvoorbeeld. Op die manier heeft u straks meer tijd over om de rest van de takenlijst op te pakken wanneer u de boeken moet sluiten na het einde van het jaar.

Zelf aan de slag met de jaarafsluit?

Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen wanneer de boekhouding afgerond moet worden. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een boekhouder in te schakelen. Op die manier wordt het nog makkelijker voor u en heeft u alles direct goed geregeld.

Wilt u meer weten of heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.