Meer kosten dan omzet: dit zijn uw opties

Meer kosten dan omzet: dit zijn uw opties

meer kosten dan omzet

Meer kosten dan omzet: hoe pakt u dit aan?

Als ondernemer is uw primaire doelstelling winst maken. Maar met meer kosten dan omzet is dat niet mogelijk; uw onderneming draait dan per definitie verlies. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor de situatie en elke oplossing is afhankelijk van uw situatie. Wat zijn grofweg de mogelijkheden die u heeft in deze situatie?

Bepaal eerst de aard van de situatie

Meer kosten dan omzet is geen prettige situatie. Maar voordat u ingrijpt, is het belangrijk om in te schatten of dit incidenteel of structureel is. Bij een incidentele situatie is het vaak mogelijk om de broekriem aan te trekken, te overleggen met leveranciers en medewerkers en vervolgens de schade weer in te lopen.

Bij een structurele situatie is meer aan de hand. Gebeurt het maandelijks dat er meer kosten dan omzet zijn, dan is het belangrijk dat er kritisch gekeken wordt naar de bedrijfsvoering. Uw bedrijf is dan niet langer gezond en u teert in op uw reserves.

Stap 1: contact en communicatie bij meer kosten dan omzet

Op het moment dat u meer kosten dan omzet heeft en rekeningen blijven liggen, gebeurt het vaak dat enveloppen gesloten blijven en mails niet geopend worden. Dit struisvogeleffect werkt averechts. Het is beter om in contact te treden met de mensen die geld van u moeten krijgen. Overleg ook open met de afnemers waar u een goede band mee heeft. Zeker bij incidentele problemen kan dit genoeg zijn om alles wél op elkaar af te stemmen.

Stap 2: inventariseer en pas de strategie aan

Wanneer de kosten hoger zijn dan de omzet, dan gaat iets structureel verkeerd. U moet ingrijpen. Heeft u geen idee waar het verkeerd gaat, kijkt u dan eens in de boekhouding en lopende administratie. Waar gaat het geld heen? Hoeveel geld komt er binnen en op welke manier wordt het meest verdiend?

Kijk ook goed naar de daadwerkelijke prijs per product. Hoeveel kost het u om een product te maken – inclusief gebruik van het pand, energie en manuren – en hoeveel vraagt u voor dit product? We zien regelmatig dat bedrijven de goedkoopste proberen te zien en zich daarmee buiten de winstmarge plaatsen. Uiteraard is dat nooit een goede optie.

Stap 3: conclusies trekken

Uit de tweede stap heeft u de mogelijkheden voor u liggen. Er zijn grofweg drie mogelijkheden in een situatie waarbij u structureel meer kosten dan omzet heeft:

  • Meer omzet genereren door adverteren, bredere doelgroep aanspreken of verleggen van focus
  • Minder kosten maken door aanpassing van processen, werknemersbestand inkorten of andere besparende maatregelen
  • Tot de conclusie komen dat uw onderneming niet (meer) levensvatbaar is

Is uw onderneming in de problemen gekomen door het coronavirus? Kijk dan op de website van de Kamer van Koophandel naar de mogelijke oplossingen en versoepelingen. Ook hier kunnen we u mee helpen.

Heeft u advies op maat nodig of wilt u een persoonlijk bedrijfsadviseur spreken die samen met u naar de situatie kijkt? Bel dan naar 071 401 2916.