Omzetbelasting, essentiële informatie voor succesvolle ondernemers!

Omzetbelasting, essentiële informatie voor succesvolle ondernemers!

omzetbelasting en btw

Omzetbelasting, dit mag u echt niet missen

Over de omzetbelasting is altijd veel te doen. Zeker nu er nieuwe regels voor vrijstelling zijn. Menig zzp’er gaat op dit moment nog de fout in met de btw en dat kan pijnlijke situaties opleveren. Bent u ook weleens in de situatie gekomen waarin u achteraf verlies gedraaid heeft op een klus of opdracht omdat u vergat rekening te houden met de omzetbelasting? Dan is het verstandig om even verder te lezen.

Omzetbelasting, wát is het nou precies?

Er wordt vaak geklaagd dat een bepaald percentage van de verkoop direct naar de Belastingdienst gaat waardoor het resultaat tegenvalt. Benadert u de btw ook op deze manier? Dan doet u iets verkeerd. De omzetbelasting wordt namelijk berekend over het verschil tussen de kosten en opbrengsten van een verkocht product of een geleverde dienst. Concreet: u weet van tevoren exact wat uw prijs moet zijn bij een beoogd resultaat.

Dat is de reden waarom u het best redeneert vanuit de situatie zonder de toegevoegde belasting. Door de kale prijzen te berekenen, weet u exact wat u verdient aan een product of een dienst. Deze kale prijs mag u overigens niet aan de klant tonen. Deze krijgt alleen de prijs inclusief btw te zien, tenzij anders overeengekomen.

En de kosten die gemaakt worden?

De kosten die u maakt, hebben ook gevolgen voor de btw. Vaak is dit aftrekbaar, al is dit uiteraard afhankelijk van de aard van de kostenposten. De aanschaf van materiaal om producten te vervaardigen is altijd voorzien van aftrekbare btw bijvoorbeeld. Andere kosten, zoals de kosten voor eten en drinken voor uw personeel, zijn weer een ander verhaal met veel haken en ogen voordat dit in uw online boekhouding komt te staan.

Hoe doen succesvolle ondernemers dit?

Succesvolle ondernemers kijken met regelmaat naar de administratie en houden de prijzen scherp in de gaten. Door altijd de kale prijzen te nemen bij het maken van berekenen, kunt u niet de fout ingaan en verlies maken op een product terwijl dat voorkomen had kunnen worden. De basis ligt duidelijk in de administratie. Zonder een helder beeld van de kostprijs van een product of dienst kunt u nooit een correcte prijs naar de eindgebruiker rekenen.

En wat minstens zo belangrijk is…

De af te dragen btw wordt in uw administratief systeem bijgehouden aan de hand van de rekeningen die u verstuurt. Het is daarom van groot belang om de terug te krijgen btw op de juiste manier te administreren. Niet alleen omdat het belangrijk is voor het bepalen van de prijzen. Het is vooral belangrijk omdat u op deze manier niet te veel omzetbelasting betaalt aan de Belastingdienst. U kunt incorrecte omzetbelastingaangiftes corrigeren tot maximaal vijf jaar terug.

Heeft u hulp nodig bij uw omzetbelasting of het terugkrijgen van btw uit het verleden? Neem dan vooral contact op met Van der Plas & Onderwater, de specialisten die uw bedrijf verder helpen.