Ondernemers met schulden na groei van het bedrijf

Ondernemers met schulden na groei van het bedrijf

ondernemers met schulden

Ondernemers met schulden door het succes van hun onderneming

Ondernemers met schulden moeten makkelijker hulp kunnen vinden. Verschillende gemeentes in Nederland zijn bezig met het inrichten van een ondernemersloket. De meeste bedrijfseigenaren hebben geen idee waar zij terecht kunnen wanneer zij hun rekeningen niet meer kunnen betalen en daar moet verandering in komen. Net als de trots van de ondernemers zelf overigens; ondernemers met schulden hebben juist vaak een gezond bedrijf. De meeste schulden binnen een onderneming ontstaan namelijk pas ná een intense groei van een onderneming. Hoe dit precies zit, leggen we u graag uit.

Bedrijfsgroei zorgt voor ondernemers met schulden

Een bedrijf dat een gestage lijn aanhoudt, is een bedrijf waarbinnen de inkomsten en uitgaven consistent zijn. Dat betekent dat er duidelijk zicht is op de marge, hoeveel er verdiend moet worden en hoe het precies zit met de marges.

Krijgt u ineens te maken met een flinke groei binnen de onderneming, dan gebeurt er iets opvallends wanneer u niet op tijd ingrijpt. Een groeiend bedrijf betekent namelijk vooral stijgende kosten in eerste instantie. U moet materiaal of uren inkopen, meer personeel betalen, en dit zorgt uiteindelijk voor een leuke omzetstijging. Maar de omzet komt vaak pas binnen nadat de aanvankelijke kosten voor de groei betaald zijn. En, om het nog erger te maken voor een groeiend bedrijf; tijdens een sterke, niet-berekende groei van de onderneming, staat omzet niet gelijk aan winst. De extra kosten die u maakt, verdienen zichzelf over de komende maanden terug. Dat betekent dat u in moet teren op de reserves.

Zijn die er niet, dan komt u ook in het rijtje van ondernemers met schulden. Daar is niets mee, wanneer u op tijd ingrijpt. Bijvoorbeeld door vreemd vermogen in te zetten, of door duidelijke afspraken te maken met de bedrijven waar u inkoopt.

En als ik eenmaal schulden heb?

Kunt u de rekeningen niet meer betalen, zij het zakelijk of privé, dan is het verstandig om de lijntjes open te houden met de schuldeisers. Pas wanneer u niets meer van u laat horen en geen betalingen meer doet, groeien de problemen pas echt met de dag. Kiest u ervoor om juist wél contact te houden en afspraken te maken, dan blijft de situatie vaak beter onder controle.

Heeft u hier hulp bij nodig, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Wanneer u begint met een goede boekhouder om ervoor te zorgen dat er een stevig overzicht is waarna er een voorstel gedaan kan worden naar de schuldeisers waardoor u kunt beginnen met structureel afbetalen. Zeker binnen een groeiend bedrijf levert dit zelden problemen op namelijk.