Particuliere aftrekposten: wat mag wel en wat zeker niet?

Particuliere aftrekposten: wat mag wel en wat zeker niet?

particuliere aftrekposten

Particuliere aftrekposten, hoe zit dat nou precies?

Particuliere aftrekposten zijn een geweldige manier om niet te veel belasting te betalen. En in sommige gevallen kunt u zelfs belasting terugkrijgen. Die kans is overigens al snel groot, want de meeste aftrekposten worden niet meegenomen bij het vooraf invullen van het formulier door de Belastingdienst. Dat betekent dat een beetje moeite veel geld op kan leveren. Maar u mag natuurlijk niet té creatief gaan administreren.

Wat mag nou echt niet bij de particulier aftrekposten?

Hypotheekrente aftrekken is praktisch, maar u moet hierbij wel rekening houden met een feit. Alle aftrekposten kunnen maar eenmalig opgevoerd worden. U kunt dus niet de volledige aftrek voor uzelf én uw partner gebruiken. Giften kunnen ook gebruikt worden om het bedrag omlaag te krijgen, maar dit geldt niet voor alle giften. In sommige gevallen is het zelfs beter om de giften te verdelen over meerdere jaren, om zo optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden rond de aftrek.

Ook kunnen niet zomaar alle reiskosten of vervoerskosten opgenomen worden bij de particuliere aftrekposten. Net als premies die u afgedragen heeft. Let vooral op bij het opvoeren van particuliere aftrekposten, er is een grenslijn tussen een vergissing en fraude. Soms is het beter om gewoon de hulp in te roepen. Zeker wanneer u veel aftrekposten heeft, loont dit.

En wat mag wel?

Wanneer u gebruik wilt maken van de particuliere aftrekposten, kijk dan altijd even bij de uitleg. De velden met toelichting in het online formulier geven vaak duidelijke informatie over wat u nou wel en niet mag. Zo kunt u meer informatie vinden over de reiskosten die ingevuld mogen worden, de ziektekosten en andere speciale uitgaven die u had tijdens het kalenderjaar.

Vaak zijn er véél meer mogelijkheden dan u denkt. Wij raden onze klanten aan om alle bonnetjes en rekeningen te bewaren, zodat er aan het einde van het jaar een selectie gemaakt kan worden. Zo komen we aan een breed aantal aftrekposten, wat u direct honderden euro’s kan besparen. Vooral uitgaven voor verzekeringen, ziektekosten, kosten over leningen (zoals de hypotheek) en andere ongebruikelijke kosten zijn kansrijk bij particuliere aftrekposten. Bonnetjes van de boodschappen kunt u daarentegen gewoon thuislaten.

Vindt u het lastig om te bepalen welke aftrekposten u kunt gebruiken, maar heeft u wel veel kosten gehad en denkt u daarmee het bedrag aan belastingen te kunnen drukken? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen verder kunnen kijken naar de mogelijkheden. We helpen u graag verder tegen een aantrekkelijk tarief.