Schenken en erven; 5 handige tips

schenken en erven

Schenken en erven, wat zijn de mogelijkheden nou eigenlijk?

Schenken en erven zijn twee manieren om vermogen over te laten gaan naar iemand anders of een goed doel. Schenken wordt altijd bij leven gedaan, een erfenis echter alleen na het overlijden. Vaak gaat het om een handeling waarbij uitsluitend goede bedoelingen zijn, maar dit kan beroerd uitpakken wanneer de fiscus aan de slag gaat met het versturen van de blauwe enveloppen. Waar moet u op letten wanneer u kiest voor schenken of erven?

2019: € 5428 belastingvrij schenken

Bent u nog aan het overwegen of u een schenking aan uw kinderen gaat doen dit jaar? En heeft u nog geen schenking gedaan? Dan mag u € 5428 per kind schenken, zonder dat de Belastingdienst hier direct van mee wil eten. Kiest u ervoor om een hoger bedrag te schenken, dan betalen de kinderen meestal 10% aan belasting. Met 2020 voor de deur is het daarmee verstandiger om nu een schenking te doen en dit nog eens te herhalen na Nieuwjaar.

Schenken mag ook aan andere mensen

Schenken en erven gaat doorgaans direct over kinderen. Maar wat u als een schenking wilt doen aan mensen die niet uw kinderen zijn? Ook dat mag. U mag in dat geval maximaal € 2173 belastingvrij schenken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het geld naar kleinkinderen gaat.

Schenking die gebruikt wordt voor een eigen woning: belastingvrij

Wil uw kind een huis kopen en wordt de schenking hiervoor gebruikt? Dan kunt u eenmalig een schenking doen van maar liefst € 102.010 zonder dat er schenkbelasting geheven wordt over het bedrag. Het volledige bedrag moet dan wél in vastgoed gestoken worden, anders voldoet de schenking niet meer aan de regels en komt de Belastingdienst alsnog aan de deur kloppen om een fiks bedrag te innen.

Erven is goedkoper dan gedacht wordt

Er wordt vaak gedacht dat de erfbelasting schrikbarend hoog is. Dat valt echter wel mee. Bij de kinderen en partner wordt 10% ingehouden tot € 124.727, daarboven wordt 20% gerekend. Voor afstammelingen in rechte lijn gelden de percentages 18/36% in bovenstaande situaties. Alle overige partijen betalen 30% tot € 123.248 en 40% wanneer het bedrag hoger is.

Schenken en erven: een koude of een warme hand?

Er zijn veel regels die komen kijken bij schenken of erven. Maar naast alle fiscale punten, gaat het voor veel mensen ook om het geven met een warme of koude hand. Het gaat hier niet alleen om geld en belastingen. Wij helpen u daarom graag verder met de invulling en de beste mogelijkheden. Op die manier weet u namelijk wél exact wat u kiest en wat de gevolgen zijn. Neemt u vandaag nog contact met ons op?